EU trekt 65 miljoen euro uit voor innovaties in zonne-energie en energieopslag

De Europese Commissie heeft 17 kleinschalige, innovatieve projecten rond hernieuwbare-energietechnologie geselecteerd die samen meer dan 65 miljoen euro subsidie krijgen via het EU-Innovatiefonds.

Met het geld worden kleine ondernemingen in heel Europa geholpen om baanbrekende technologieën op de markt te brengen in energie-intensieve industrieën, hernieuwbare energie en energieopslag. Het gaat onder meer om projecten rond energieopslag en zonne-energie. Met deze nieuwe projecten breidt het Innovatiefonds zijn geografische bereik uit tot projecten in 24 landen in totaal, waarbij projecten in Letland en Hongarije voor het eerst steun ontvangen.

72 voorstellen
In totaal werden 72 voorstellen ingediend voor de oproep, waarvan er 48 subsidiabel en ontvankelijk werden bevonden. Vervolgens vond een evaluatie plaats door onafhankelijke deskundigen aan de hand van 5 criteria: mate van innovatie, potentieel voor het vermijden van broeikasgassen, maturiteit van projecten, opschaalbaarheid en kostenefficiëntie.

Uiteindelijk zijn 17 projecten geselecteerd die subsidie ontvangen, variërend van 1,6 tot 4,5 miljoen euro, gefinancierd met inkomsten uit het EU-emissiehandelssysteem (EU-ETS). Naast de 17 geselecteerde projecten worden 4 andere projecten in overweging genomen voor projectontwikkelingsbijstand van de Europese Investeringsbank.

Energie-intensieve industrieën
8 projecten voor de energie-intensieve industrieën ontvangen 32,6 miljoen euro subsidie. Het gaat om 3 projecten op het gebied van glas, keramiek en bouwmaterialen in Italië, 2 projecten in Spanje in de raffinaderijsector en op het gebied van cement en kalk, 1 waterstofproject in Kroatië en tot slot 1 project in verband met ijzer en staal en 1 in de chemische sector; beide in Italië.

Energieopslag en zonne-energie
Rond energieopslag ontvangen 2 projecten 8,4 miljoen euro subsidie. Het gaat om een project in Frankrijk voor een slim multi-energienetwerk en een project in Denemarken voor de opslag van thermische energie.

7 projecten rond hernieuwbare energie ontvangen samen 24,4 miljoen euro subsidie. Het gaat om 3 projecten voor de productie van componenten voor het opwekken van hernieuwbare energie in Frankrijk, Hongarije en Letland, en 2 zonne-energieprojecten in Frankrijk en Griekenland. Tot slot gaat het om 2 projecten voor het gebruik van hernieuwbare energie voor de maritieme en de flexo-printing-industrie. Een in Nederland en een tweede op meerdere locaties in Noorwegen, Zweden en Finland.


Bron: solarmagazine

Project Doel
GEN2HU: GENERON 2.0 Integrated Solar Roof Tile Dit project richt zich op de ontwikkeling en productie van de tweede generatie dakgeïntegreerde zonnepanelen. Met het project verwacht het Hongaarse Terrán niet alleen de duurzaamheid en het uitgangsvermogen van de producten te verhogen, maar ook de kosten per eenheid en het afval dat ontstaat tijdens de productie te verminderen.
SHEEFT: Solar HEliup Energy for Flat roofTop Het Franse bedrijf HELIUP wil een industriële proeffabriek bouwen voor lichtgewicht zonnepanelen. De jaarlijkse productiecapaciteit bedraagt 100 megawattpiek.
SUNAGRI Carbon Farm: Dynamic Agrivoltaic for Farm decarbonization and agriculture sustainability Sun’Agri uit Frankrijk werkt aan de ontwikkeling van agri-pv. Het Carbon Farm-systeem bestaat uit een dynamische agri-pv-structuur met automatische en mobiele beschermingsnetten die een oppervlakte van 6 hectare en 3 soorten mediterrane gewassen beschermen.
SUNBREWED: Solar eNergy for the BREWEry industry PROTARGET uit Griekenland werkt aan een op maat gemaakt zonnewarmtesysteem in combinatie met een stoomaccumulator op het terrein van een brouwerij, zodat thermische energie altijd beschikbaar is dankzij de energieopslagtechnologie.

Deel deze blog

29 apr., 2024
Waarde huis met energielabel A+ 23 procent hoger
15 apr., 2024
21 procent consumenten wil dit jaar thuisbatterij installeren
18 mrt., 2024
Accepteer nieuwe werkelijkheid en maak terugleverheffing eigenaren zonnepanelen transparant
14 feb., 2024
Eerste Kamer houdt subsidie voor zonnestroom voorlopig in stand
17 jan., 2024
Consument kan btw op thuisbatterij terugvragen, met óf zonder zonnepanelen
15 jan., 2024
Enphase: ‘Opbrengst zonnepanelen met thuisbatterij 3 keer zo hoog als investering’
11 dec., 2023
Consument flink goedkoper uit bij aanschaf van zonnepanelen
03 dec., 2023
Hoe moeten installateurs omgaan met de gedaalde vraag naar zonnepanelen?
03 dec., 2023
Helft eigenaren koopwoning zonder zonnepanelen wil zonnepanelen installeren
Share by: